ZÖLD INFÓ
Zöld hírek, események

ENERGOexpo 2009, Debrecen
VII. Nemzetközi Energetikai Szakkiállítás és Konferencia
(www.energoexpo.hu)

  Cégünk, a Raklap és Tüzép Kft. mint látogató részt vett az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő EnergoExpo-n (Nemzetközi Energetikai Szakkiállítás és Konferencia, 2009. szeptember 29.- október 01.). A látogatás célja kapcsolatépítés, valamint információszerzés volt.Magyarország földgáz-ellátásbiztonsága: illúzió. A Magyar Pellet Egyesület sajtóközleménye

Ezt a keserű leckét egy éve is tanították már nekünk, de a szomszédos gáz nagyhatalmak vallják az "ismétlés a tudás (és a profit) Anyja!" – elvet, ezért most ismét átélhetjük ezeket a nehéz napokat - s velünk egész Európa.

Elsősorban a döntéshozók figyelmét kívánja a Magyar Pellet Egyesület felhívni arra a tényre, hogy a krízis rövidtávú kezelése mellett olyan hosszútávú, racionális, a hazai megújulókra alapozott energiapolitikai irányváltásra van szükség, amely azonnal enyhíti, később pedig a legszükségesebb mértékűre redukálja Magyarország energiafüggőségét.

Meggyőződésünk, hogy teljességgel rossz irányba haladunk, ha az energiahordozók közül hazánkban továbbra is a földgáznak lesz prioritása a jelenlegihez hasonló, aránytalanul nagy mértékben. A mostani helyzet egyértelművé teszi: nem, vagy nem csak olyan beruházásokra van szükség, amelyek a drága és környezetszennyező fosszilis energiahordozók egyeduralmát erősítik. Épülő gáztározók és vezetékek nem oldják meg a függőségünkből eredő problémákat, s ne feledjük: eközben egy környezetszennyező, gazdaságosan csak korlátozottan kinyerhető, elfogyó, más országokat gazdagító, nem megújuló energiaforrásba invesztálunk!

Ellenben minden egyes hazai alapanyagra épülő megújuló energiát használó fogyasztó megnyerésével egy lépést teszünk a helyes irányba: a hosszútávú, olcsó, ellátásbiztos, független energetika irányába..

Márpedig van hazai energiaforrás – megújuló energia, amellyel már rövid távon is magas részarányban kiváltható a gáz! A pellet a fűtésben az egyik legjelentősebb alternatíva, amely családi házak, társasházak de nagyfogyasztók számára is megoldást jelenthet.

A Magyar Pellet Egyesület elsődleges küldetése, de egyben közös felelősségünk is, hogy mindenki megismerhesse a pelletet: ezt a hazai alapanyagból, magyar munkaerővel, jellemzően hulladék-újrahasznosítással előállított környezetbarát és olcsó energiahordozót, mely teljességgel alkalmas és elérhető a gázfűtés kiváltására. Az energiapolitika felelőssége pedig az, hogy a maga eszközeivel segítse a megújuló energiaszektor fejlesztését. Például azzal, hogy átgondolja: ésszerű-e, hogy megkérdőjelezhetetlen elsőbbséget biztosít a gáznak a jelenleg fenntartott központi ártámogatási rendszerrel, - miközben a megújuló energiát használó, és ugyanakkor szociálisan rászoruló rétegeket nem támogatja (pl. vidéken élő, fával fűtő, alacsony jövedelmű lakosság).

Számoljunk fel még egy illúziót. Magyarországon a gáz jelenleg nem drága. Az éveken keresztül a politika kereszttüzében álló gázárat mesterségesen alacsonyan tartottuk, messze elszakítva a világpiaci áraktól. Most ennek a levét isszuk: tőlünk nyugatabbra a kényszer - az eddig is relatív magas fosszilis energiaárak - már régóta takarékosságra, és ráadásul a jóval környezetbarátabb megújuló energiák használatára ösztönözték az országokat. Hazánk adottságai kiválóak megújuló energetikában, - miért nem követjük a jó példákat? Hiszen "Okos ember a más kárából tanul, a buta pedig..." – tartja a mondás.

A Magyar Pellet Egyesület szakmai segítségét ajánlja a döntéshozóknak és a médiának ahhoz, hogy mindenkivel tudassuk: van megoldás, ha tudunk élni vele. Hazai forrásból, hazai munkaerővel, a helyi gazdaságot is segítve, megújuló energiát termelve érhetjük el, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatott helyzetben a következő gázháborúkban.

És ez nem illúzió!

Magyar Pellet Egyesület
Belezna, 2009. január 8.
http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=20482Ausztriában az új építésű házak mintegy 35 százalékát fűtik fapellettel, és az új zöldenergia Németországban is gyorsan terjed.


"Mi is a pellet és mit takar a pelletálási technológia? A pelletálás nem más, mint egy préselési eljárás, lényege az, hogy egy hengerpalást furatain terelőhengerek segítségével belülről kifelé préseljük az anyagot, ami lehet bármilyen összedarált részecske. A pelletálás során a fafeldolgozó iparban keletkező fahulladékot kötőanyag hozzáadása nélkül préselik. Nem csak a fa részecskéket (fűrészport) lehet pelletálni, hanem bármilyen anyagot. Ez azért fontos, mert nagyon sok olyan anyag van, amely éghető és nem környezetterhelő, ugyanakkor nem olyan formában fordul elő, ami alkalmassá tenné például egy a háztartásban is használható berendezésben történő elégetésre.

A pelletálás folyamán nyert rudacskákat - amelyek átmérője a már előbb említett henger furatainak méretével megegyező - nevezzük pelletnek. Természetesen az anyag összetételétől függően beszélünk fa- és más pelletről (pl. energiafű-pellet, búzakorpa-pellet stb.). A fapellet legelterjedtebb mérete a 6 mm-es átmérő és a 2-5 cm-es hosszúság."

http://www.zoldtech.hu/cikkek/20060628pellet/#hozzaszolasok