PELLET TÜZELÉSŰ KAZÁNOK, KANDALLÓK

Talán kezdjük egy szakszerű meghatározással: "kazánnak nevezzük azt az energetikai berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, azaz elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt egy hőhordozó közeg felmelegítésével, vagy e közeg halmazállapotának megváltoztatásával hasznosítja."

A pellet tüzeléstechnikai alkalmazására számos tüzelőberendezés és technológia létezik, azonban ezek hatásfokai igen eltérőek. A kezdetekben alkalmazott nyitott kandallók maximális hatásfoka sem éri el a napjainkban kapható korszerű tüzelőberendezések minimum hatásfokát. A pellet-tüzelés tüzeléstechnikai fejlesztése és szabályozástechnikája rohamléptekkel haladt a napjainkban alkalmazott mikroprocesszoos vezérlés irányába. Ennek köszönhetően az automata pellettüzelő berendezések nagy hatásfokkal üzemeltethetőek, ami a jó minőségű tüzelőanyagnak és a korszerű tüzeléstechnikai kialakításoknak köszönhető.

Egy általános pelletkazán működésének alapja
Tetszőlegesen a kazán jobb vagy bal oldalára gyorszárral rögzítve egy nemesacél öntvényből készült égőfej található. Ez egy tökéletes bázist nyújt az optimális égéshez. A pellet egy égőtálban ég el a primerlevegő beinjektálásával együtt. A keletkező gázok maximális kiégetéséhez egy utánégetőgyűrű nyalábolja össze a lángot valamint szekunderlevegővel látja el az égésteret. A primer és szekunder levegőbeáramlás az égés táplálása mellet az alkatrészek hűtését is ellátja a készülék megóvása érdekében.